Tandudtrækningsprotese i over- eller underkæben

En tandudtrækningsprotese kaldes også en straksprotese eller en immediat protese. Ordet immediat er latin og betyder straks eller øjeblikkelig.

En tandudtrækningsprotese defineres, som en tandprotese der bliver isat i munden, lige efter tandudtrækningen af de tænder som ikke længere er gode. Det betyder, at du ikke skal gå rundt uden tænder i munden.

En tandudtrækningsprotese kan både være en delprotese/unitor eller en helprotese, dvs. den kan erstatte alle din tænder i f.eks. overkæben, hvis de alle skal trækkes ud, eller den kan erstatte nogle af dine tænder, hvis der er mindst én eller flere tænder vi kan bevare.

Hvis du skal have trukket tænder ud og enten have en delprotese/unitor eller en helprotese, så er det relevant at læse om både tandudtrækningsproteser samt enten delproteser eller helproteser, alt efter hvad du skal have eller hvis du skal have en af hver. Hvis du ikke skal have trukket nogle tænder ud, er denne side ikke relevant for dig.

Hvad sker der efter tandudtrækningen?

Umiddelbart lige efter tandudtrækningen vil du få sat din protese i munden. Du skal beholde din protese i munden i et døgn efter tandudtrækningen, for at stoppe blødning hurtigst muligt. Først derefter må du tage protesen ud og rense den. Din gumme vil være øm i mindst 2 uger, samt vil det bløde en smule.

I løbet af 6 måneder efter tænderne er blevet fjernet, vil din gumme svinde ind og blive mindre, først efter de 6 måneder vil gummen ikke svinde så hurtigt mere. Gummen svinder dog hele livet, men langsomt og gradvist over en årrække. (Læs mere under ”Hvad du kan forvente af en tandudtrækningsprotese”)

Tandlægen skal vurdere dine resterende tænder

Når du har nogle af dine egne naturlige tænder tilbage i munden, og du er i tvivl om hvorvidt de kan bevares, så kontakt os eller kontakt din egen tandlæge, så de kan undersøge dit resttandsæt og vurdere hvilke tænder der ikke kan bevares. Vi har et tæt samarbejde med nogle dygtige tandlæger, som vi kan henvise dig til, men vi kan også sagtens samarbejde med din egen tandlæge. Herefter kan vi lave en behandlingsplan og et overslag til dig, ud fra om du skal have en delprotese/unitor eller/og en helprotese.

Hvad kan du forvente af en tandudtrækningsprotese i over- eller underkæben:

●​Aldrig tandløs - Du skal ikke bekymre dig om, at du skal gå uden tænder i en periode efter dine tænder er blevet fjernet, da protesen isættes straks efter tandudtrækningen. Dette betyder, at du stadig kan være social med din familie og dine venner, samt at du stadig kan gå på arbejde.

●​Knoglesvind - Efter en tandudtrækning vil din gumme/knogle svinde de næste 6 måneder. Dette gælder for alle mennesker uanset alder eller antal af tænder der fjernes. Dvs. at din gumme bliver mindre, og du hurtigt vil føle at din protese er løs eller for stor. Derfor er det vigtigt at du kommer til de aftalte kontroller, så at vi efter behov kan aflaste og lægge en midlertidig bund (Softliner) i din protese, så din protese igen får den rigtige pasform til din gumme. Det er dog vigtigt at understrege, at selvom din protese kan suge i starten eller med softliner (midlertidig bund) i, så er der en risiko for, at den ikke vil suge ligeså godt eller slet ikke efter de 6 måneder, hvor din protese enten er blevet rebaseret eller der er lavet en blivende protese. Især en helprotese i underkæben har stor risiko for, ikke at kunne lave vakuum, da gummen bliver mindre, og der derfor er mindre for protesen at holde fast rundt om. Det er dog yderst yderst sjældent, at en helprotese i overkæben ikke suger, og du

vil altid blive advaret om de forskellige individuelle risici, ved en af de første besøg hos os.

●​Smerteperiode – Få timer efter en tandudtrækning, vil bedøvelsen gå væk. Din gumme vil være øm og hævet med åbne sår, og du vil have en periode på ca. 2-3 uger med ubehag og smerte. Dette skyldes tandudtrækningen som har efterladt hævede og åbne sår, hvilket gør det svært at tygge med protesen, som presser på sårene. Vi anbefaler blød mad i starten, da det gør mindre ondt, samt kan en is efter det første døgn være med til at lindre smerten for en tid. Smertestillende kan også anbefales i de første par dage efter udtrækningen. Denne smerteperiode opleves meget forskelligt fra person til person, de fleste har meget ondt og skal have tilrettet protesen flere gange, da munden hele tiden ændre sig ift. protesen. Jo mere din gumme svinder, jo mere kan din protese altså bevæge sig rundt i munden på dig og lave skade. Men så snart smerteperioden er over, vil du begynde at kunne bruge din protese til meget mere og selvfølgelig uden store smerter.

●​Mindre infektionsrisiko – Det er vigtigt at du beholder din nye protese i munden det første døgn efter den er isat. Protesen fungerer nemlig som et plaster eller en forbinding omkring de åbne sår, så de heler hurtigere og med mindre risiko for infektioner. Efter 24 timer må du tage protesen ud og skylle samt børste den rigtig godt for blød og plasma, og skylle munden godt. Munden kan skylles med Klorhexidin Mundskyl et par gange om dagen i 1 uge, for at dræbe alle bakterier og derved minimere risikoen for infektion.

●​Fylder mere – Tandudtrækningsproteser skal efter behov have lagt midlertidig bund (softliner) i, i takt med at gummen svinder ind og bliver mindre. Det betyder, at din protese kommer til at fylde lidt mere, for hver gang vi lægger et nyt lag softliner i den. Dvs. protesen bliver tykkere. Grunden til at protesen bliver tykkere er, fordi din gumme bliver mindre og softlineren fylder alle lufthullerne ud imellem gummen og protesen. Jo mere din gumme svinder, jo mere softliner bliver der lagt i din protese. Dog vil du efter 6 måneder få en protese der er en del tyndere og meget mere behagelig.

●​Bedre proteser – Det gode ved en tandudtrækningsprotese er, at vi tager aftryk at din mund inden du får fjernet dine tænder. Det betyder, at vi har nemmere ved at lave en funktionel protese, da vi kan sætte protesetænderne op, nogenlunde der hvor dine egne naturlige tænder sidder, og derved ændre vi ikke på alt for mange ting.

●​Rettelser/korrektioner – Der skal dog laves flere rettelser og tages flere kontroller ved en tandudtrækningsprotese, da gummen er i konstant forandring i de 6 måneder, hvor den svinder ind. Det er derfor også vigtigt at du kontakter os, hvis du oplever gener. Men du skal regn med at komme til tilretninger, i mindst 1 år efter du har fået din protese.

●​Tilvænning – Med en tandudtrækningsprotese undgår du bl.a. at din tunge vokser og breder sig ud over de tandløse områder, og at kinderne falder indad fordi der ikke længere er nogle tænder til at støtte kinderne. Du kan samtidig hurtigt vænne dig til alt den plads du har fået i munden efter en tandudtrækning, og det vil gøre det meget sværere for dig, at vænne dig til en protese senere hen, da du vil føle at protesen fylder hele din mund.

●​Blivende protese – I mange tilfælde vælger vi, at lave en blivende protese 6 måneder efter tandudtrækningen og efter tandudtrækningsprotesen. Dette gør vi selvfølgelig til en fornuftig pris. En blivende protese er altid den bedste løsning efter en tandudtrækningsprotese, hvis du skal have trukket flere eller mange tænder ud. Efter din gumme er svundet det den skal, så er der meget mere plads, til at give dig det smil du ønsker. Det er nemmere for os, at lave et rigtigt naturlig og flot udseende til dig, og hvis du har et stort overbid mm., har vi chancen for at minimere dette på den blivende protese. Tandudtrækningsproteser er altid meget tynde i starten, og det kan være svært at lave dit smil, fordi din gumme oftest fylder rigtig meget. Så derfor kan vi ikke lave de store rettelser på din tandudtrækningsprotese, men vi kan rette på din blivende protese.

●​Ekstra behov – I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt, at rebasere din protese igen efter 1 – 1½ år efter tandudtrækning. En rebasering er en blivende akryl bund eller en underforing, som lægges i protesen efter de 6 måneder, så den passer til den normalt færdigsvundne gumme. Men hos enkelte personer vil gummen svinde igen indenfor det næste år, og må derfor få sin protese rebaseret igen. Dette gælder også for folk som taber sig, blot 500g eller mere pga. bl.a. sygdom eller slankekur. De kan i mange tilfælde opleve, at deres gumme svinder ind pga. vægttabet, og må derfor også få deres protese rebaseret efter endt vægttab. Dette illustrerer hvor vigtigt det er at komme til de årlige eftersyn, så protesen ikke laver skader eller traumer på gummen. Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du føler at du har et problem med din protese eller mangler vejledning.

●​Forbedre dit bid – Hvis du har et stort overbid eller underbid, eller har lige bid, åbent bid eller et skævt bid, så kan vi i de fleste tilfælde ændre dette på dine proteser. Men i mange tilfælde, er der ikke plads til at ændre på dette i første omgang, da din gumme inden tandudtrækningen fylder meget. Derfor starter vi oftest med, at lave en tandudtrækningsprotese, som du skal gå med i de første 6 måneder indtil gummen er svundet ind, efter dette vil der være mere plads til, at ændre på bidet på den nye blivende protese.

●​Højere pris – Prisen for en tandudtrækningsprotese er noget højere, da det indeholder mange kontroller, justeringer, der skal lægges en midlertidig bund i protesen flere gange samt til slut skal der enten laves en rebasering, altså lægges en blivende akryl bund i, eller der laves en blivende protese.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til vores behandlinger, er du velkommen til at kontakte mig igennem formularen.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vidste du at​...

​Jeg er en af de første og eneste tandteknikere i Danmark, som har været med i et podcast i USA? Podcastens omdrejningspunkt var, at værterne henvendte sig til de bedste tandteknikere i hele Danmark, for at snakke med dem om deres fagområde.

jeg samler på tilfredse kunder

Derfor skal du vælge mig som din tandtekniker

Herunder kan du se et udpluk af udtalelser fra glade og tilfredse kunder.

Jeg ser meget frem til også at hjælpe dig!

rating

Udtalelse 1

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 1

rating

Udtalelse 2

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 2

rating

Udtalelse 3

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 3

Tandtekniker Jens Duc Dao mange års erfaring med fremstilling og reparation af tandproteser.

Åbningstider​

Mandag – torsdag

08.00 – 16.00​

Fredag

08.00 – 15.30​

Weekend og helligdage

Lukket

Kontaktoplysninger

Jdd Dental ApS

Hyrdestræde 1, 6000 Kolding

Telefon: 50 45 49 66

E-mail: info@jdd-dental.dk