En helprotese i underkæben defineres, som en tandprotese der erstatter alle de naturlige tænder (dine egne tænder) i underkæben.

Protesen er lavet af akryl som basis (det lyserøde som ligner tandkød) samt akryltænder. Der fås mange forskellige kvaliteter af akryl, samt findes der uendelige konstruktioner af et naturligt smil, som passer til den individuelle person.

En helprotese i underkæben kan sjældent fastholdes naturligt, vha. et vakuum imellem helprotesen og underkæben. Dette bunder i, at underkæben ikke har en gane ligesom overkæben, hvilket gør det umuligt, at skabe et vakuum, som du kan med en helprotese i overkæben.

Jo større gumme du har, jo større er chancen for, at din helprotese i underkæben vil kunne suge en lille smule. Helprotesen dækker hele din gumme i underkæben, for at opnå den højeste stabilitet og sugeevne, hvis muligt.

Da en helprotese i underkæben er den mindst populære protese pga. dens næsten manglende evne til at suge sig fast, vil det altid være at foretrække, at beholde bare én af dine naturlige tænder i underkæben, hvis muligt. Dette giver os muligheden, for at lave en delprotese istedet, som nemmere kan holdes på plads, ved at holde fast om denne resterende tand eller flere resterende tænder. Hvis du i stedet har et ønske om, at din helprotese skal sidde fast, så kan du få sat implantater i din kæbeknogle, som implantatprotesen kan klikkes fast på. (Læs mere længere nede).

Tandlægen skal vurdere dine resterende tænder - så vidt der er nogen

Hvis du stadig har nogle af dine egne naturlige tænder tilbage i munden, er det essentielt, at vi får en tandlæge indover behandlingen, til at undersøge de resterende naturlige tænder du har i munden, inden der tages nogen beslutning om hvorvidt alle tænder skal trækkes ud og der laves en helprotese. Hvis tandlægen vurderer at der stadig er nogle sunde og holdbare naturlige tænder i munden, så kan der i stedet laves en delprotese, som desuden fylder mindre i munden og sidder bedre fast.

Vil du være sikker på, at din helprotese sidder fast?

Såfremt du ønsker, at din helprotese i underkæben skal sidde fast, kan vi i samarbejde med tandlægen, få sat mindst 2 implantater/tryklåse i din underkæbeknogle, hvor en helprotese kan konstrueres, så den kan klikkes på og sidde fast. Fordelene ved dette er, at protesen ikke længere vil vippe når du spiser, du kan nemmere bide mad over med fortænderne, og du skal ikke længere være nervøs for, at din protese svømmer rundt i munden på dig, hver gang du spiser, snakker eller smiler. Den skal dog stadig tages af og rengøres morgen og aften.

Tandudtrækning: Hvis du skal have trukket 2 eller flere tænder ud, laves der en tandudtrækningsprotese. Her er der en masse forhold vi skal tage hensyn til, da disse proteser i næsten alle tilfælde bliver isat straks efter tandudtrækningen. Tilvænningsperioden af protesen er derfor længere pga. de åbne sår efter tandudtrækningen, og der er oftest en del mere ømhed i den første måned, og derved også flere tilretninger.

Hvad kan du forvente af en Helprotese i Underkæben:

 • Sugeevne – Det er sjældent, at denne protese kan danne et vakuum imellem gumme og protese. Dette betyder at en helprotese i underkæben ligger løst ovenpå gummen. Mange oplever, at denne type protese sejler rundt i munden hver gang de snakker, tygger og bare åbner munden, dvs. den kan ikke styres. Derfor får de fleste patienter, i samarbejde med tandlægen, sat mindst 2 implantater/tryklåse i underkæbeknoglen, hvorefter vi kan konstruere en helprotese, der kan klikkes på disse implantater/tryklåse og på den måde holdes på plads. Du skal derefter ikke længere være nervøs, for at din helprotese vælter ustyrligt rundt i munden på dig. Den skal dog stadig tages af og rengøres morgen og aften. Hvis du dog er en af de heldige, der har en helprotese der suger i underkæben, så er det begrænset hvor meget den suger, sammenlignet med en helprotese i overkæben.​
 • Bevægelige gummer – Hvis du i forvejen har en helprotese i underkæben, som du har haft i flere eller mange år. Er der en lille risiko for, at dine gummer er blevet traumatiserede. Dette betyder, at gummen har fået for meget tryk i ét område (oplevet traumer) og derved har valgt at trække sig tilbage, dvs. resultatet er knoglesvind, der hvor trykket bliver for stort. Slimhinden bliver dog nogenlunde hvor den var, men der er ikke noget indvendig knogle til at holde slimhinden fast og hård. Derved kan du ende med en bevægelig gumme i ét eller flere områder. Bevægelige gummer forværrer kun den lille chance, for at få en helprotese i underkæben der suger bare en smule. Bevægelige gummer kan undgås, ved at gå til de årlige eftersyn og kontroller, samt opsøge din tandtekniker, når du føler gener.​
 • Vippeeffekten - Protesen vil give sig og vippe, når du spiser eller tygger sammen. Dette kan dog formindskes en smule, hvis du fordeler maden ud i begge sider, når du spiser. En helprotese i underkæben vipper og giver sig mere end en helprotese i overkæben​
 • Bid med fortænder - Det er yderst sjældent at du kan bide mad over med fortænderne (f.eks. en hotdog), da protesen vil vippe op bagtil.​
 • Du bestemmer - Du kan i samarbejde med os designe dit eget smil ift. tandfarve, tandstørrelse, tandform, samt hvordan tænderne skal stå, når du smiler. Hvis du ønsker at få dit gamle smil tilbage, kan gamle billeder hvor du smiler med dine egne naturlige tænder være til stor gavn, når vi skal konstruere dit smil.​
 • Fyldighed - Du vil føle at helprotesen tager en del af pladsen inde i munden i en periode, indtil du vænner til det. Den kan fylde under underlæben, ud mod kinderne og ind mod tungen. Dette kan dog også være en positiv ting. Hvis du føler at din kinder og læber er sunket indad med tiden, så kan en tandprotese hjælpe med at løfte ansigtet, ved at give mere læbefylde og fylde i kinderne.
 • Talen - Når du får din helprotese er det sjældent, at din tale lyder som den plejer. Tungen har mindre plads, og man skal derved lære at udtale visse ord igen. Der kan gå mellem 2-4 uger, før din tale lyder omtrent normal igen.
 • Tilvænning - Der er selvfølgelig altid en tilvænningsperiode med proteser, ligesom med mange andre ting. Du kan sammenligne det lidt med et par nye sko, i starten kan de gnave og irritere, men så snart du har gået dem til og fået dem justeret en smule, så lægger du med tiden knap nok mærke til, at du har dem på.​
 • Mad under protesen – Det er helt normalt, at mad kan snige sig ind under din protese, især små kerner eller birkes. Dette kan desværre ikke undgås, da maden automatisk kommer rundt i hele munden, når du tygger og maser maden. Eftersom en helprotese i underkæben næsten aldrig suger sig fast, vil der kunne komme mere mad ind under denne.​
 • Forbedre dit bid – Hvis du har et stort overbid eller underbid, eller har lige bid, åbent bid eller et skævt bid, så kan vi i de fleste tilfælde ændre dette på dine nye proteser.
 • Ændringer – Du skal være opmærksom på, at hvis du taber dig bare 500g eller mere, så vil det første sted du taber dig være ansigtet, dvs. gummen. Dette KAN have en indvirkning på pasformen af din helprotese i underkæben. Når gummen svinder bare en smule ind, så vil protesen ikke længere have en perfekt pasform omkring din gumme. Dette er dog individuelt fra person til person, har vi erfaret. Gummer svinder på normalvis hele livet, men langsomt og gradvist. Der findes dog altid en løsning, hvis du føler at din helprotese ikke har den gode og tætte pasform, som den plejede at have. Du kan altid får lavet en rebasering.​
 • Rengøring og vedligeholdelse - Den skal tages ud og rengøres morgen og aften. En tandprotese kan dog ikke få huller i tænderne, men der kan stadig sætte sig plak, tandsten og kaffe/the pletter på en protese, og en sådan uhygiejnisk protese kan føre til svamp i munden. Vi anbefaler, at du får lavet et årligt eftersyn af din protese, da munden konstant ændrer sig, og vi derved har mulighed for at tilpasse din protese hen ad vejen. Hvis dette ikke bliver gjort, kan det medføre store skader på gummerne. Det kan bl.a. resultere i bevægelige gummer, knoglesvind, svamp osv.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til vores behandlinger, er du velkommen til at kontakte mig igennem formularen.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vidste du at​...

​Jeg er en af de første og eneste tandteknikere i Danmark, som har været med i et podcast i USA? Podcastens omdrejningspunkt var, at værterne henvendte sig til de bedste tandteknikere i hele Danmark, for at snakke med dem om deres fagområde.

jeg samler på tilfredse kunder

Derfor skal du vælge mig som din tandtekniker

Herunder kan du se et udpluk af udtalelser fra glade og tilfredse kunder.

Jeg ser meget frem til også at hjælpe dig!

rating

Udtalelse 1

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 1

rating

Udtalelse 2

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 2

rating

Udtalelse 3

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 3

Tandtekniker Jens Duc Dao mange års erfaring med fremstilling og reparation af tandproteser.

Åbningstider​

Mandag – torsdag

08.00 – 16.00​

Fredag

08.00 – 15.30​

Weekend og helligdage

Lukket

Kontaktoplysninger

Jdd Dental ApS

Hyrdestræde 1, 6000 Kolding

Telefon: 50 45 49 66

E-mail: info@jdd-dental.dk