En helprotese der fastholdes af implantater, defineres som en tandprotese, der erstatter alle dine naturlige tænder i enten overkæben eller underkæben. I daglig tale bliver den både kaldt for en Hybrid protese, Tryklås protese, Klikprotese, Implantat protese eller en aftagelig fuldbro.

Forskellen på en normal helprotese og en hybridprotese er, at den normale helprotese i overkæben fastholdes lidt vha. vakuum i ganen, og en normal helprotese i underkæben slet ikke kan fastholde sig selv på nogen måde, da der ikke er nogen gane, mens hybridprotesen klikkes fast på implantater, som er skruet fast i din kæbeknogle, og derved sidder meget bedre fast, uden at kunne vippe. Det betyder, at din protese kommer til at sidde fast, men du kan stadig klikke den af og på.

Hvad er implantater og hvad er fordelene?

Implantater er en slags skrue, som en tandlægekirurg skruer fast i din kæbeknogle. I overkæben laver man oftest 4-6 implantater, mens i underkæben kan man lave 2-6 implantater. Implantater virker som tryklåse, for at opnå bedre fastholdelse af en protese, samt undgå vipning af protesen. Skruerne vil stikke lidt ud af din kæbeknogle/gumme, og det er her en hybridprotese kan klikkes på. Dette betyder, at din helprotese vil sidde meget bedre fast end en normal helprotese.

Denne løsning er især populær til dem som skal have en helprotese i underkæben, da den ikke kan sidde eller suge fast af sig selv. Det betyder at en helprotese i underkæben ligger løst ovenpå din gumme, og derved flytter sig fra side til side og op og ned, hver gang du bevæger din mund eller tunge. Dette vil mange patienter ikke leve med, så derfor vælger de at få sat mindst 2 implantater i underkæbeknoglen, for at holde protesen bedre på plads, vi anbefaler dog 4 implantater i underkæben, for at få den til at sidde helt stabilt og fast.

De patienter som også har svært ved, at vænne sig til en 2mm tyk eller tykkere akrylgane på en helprotese i overkæben, vælger også oftest at få sat mindst 4 implantater i overkæbeknoglen, da man derved kan fjerne ganen i helprotesen, fordi man ikke længere har brug for det vakuum som der laves i ganen.

Dette betyder dog også, at der skal lægges en stålforstærkning i Chrom Cobolt ind i hybridprotesen, for at forstærke den, da man bruger flere kræfter på at klikke den af og på.

Skal du have trukket tænder ud?

Hvis du skal have trukket 2 eller flere tænder ud, laves der en tandudtrækningsprotese. Her er der en masse forhold vi skal tage hensyn til, da disse proteser i næsten alle tilfælde bliver isat straks efter tandudtrækningen. Tilvænningsperioden af protesen er derfor længere pga. de åbne sår efter tandudtrækningen, og der er oftest en del mere ømhed i den første måned, og derved også flere tilretninger(Læs mere om tandudtrækningsproteser).

Hvad kan du forvente af en Hybrid helprotese

●​Bedste løsning – Det er den bedste løsning, hvis man skal have en helprotese, og har et ønske om at den skal sidde godt fast i munden. Udover dette så giver tryklåsproteser en bedre tyggefunktion, mere tungeplads, samt er de nemmere at vænne sig til.

●​Ingen gane i overkæben – Der bliver lavet en stålforstærkningsplade som ligger opad gummerne ind mod ganen, men selve ganen og den bagerste kant af helprotesen, som er det der oftest bemærkes af patienter, vil blive fjernet. Ingen gane, betyder også at man kan mærke maden når man spiser, man kan mærke varme og kulde i ganen igen, samt har ganen lidt smagsløg som igen kan bruges.

●​Mindre knoglesvind – En hybridprotese fordeler tyggetrykket jævnt og kun lodret, da den hviler på implantaterne. Dette betyder, at protesen skåner trykket på din gumme, og derfor mindsker at din gumme svinder ind.

●​Mad under protesen – Det er helt normalt, at lidt mad kan snige sig ind under din protese, især små kerner eller birkes. Dette kan desværre ikke undgås, da maden automatisk kommer rundt i hele munden, når du tygger og maser maden.

●​Tilvænning - Der er selvfølgelig altid en tilvænningsperiode med proteser, ligesom med mange andre ting. Du kan sammenligne det lidt med et par nye sko, i starten kan de gnave og irritere, men så snart du har gået dem til og fået dem justeret en smule, så lægger du med tiden knap nok mærke til, at du har dem på. Dog er en implantatprotese nemmere at vænne sig til, da konstruktionen på den er mindre, og fordi den sidder bedre fast end den normale helprotese.

●​Antal implantater – Du skal mindst have sat 2 implantater i underkæbeknoglen til en hybridprotese, for at protesen kan holde sig fast, den vil dog stadig kunne give sig bagtil, derfor anbefaler vi 4 implantater i underkæben.
I overkæben skal du mindst have sat 4 implantater i overkæbeknoglen til en hybridprotese, da vi her har tyngdekraften, og derfor er 2 implantater ikke nok i overkæben.

●​Ændringer – Du skal være opmærksom på, at hvis du taber dig bare 500g eller mere, så vil det første sted du taber dig være ansigtet, dvs. gummen. Dette KAN have en indvirkning på hvordan din helprotese sidder. Når gummen svinder bare en smule ind, så vil protesen ikke længere have en perfekt pasform omkring din gumme. Det betyder at der er luft under din protese. Dette er dog individuelt fra person til person, har vi erfaret. Oftest kræver det en del mere end 500g. før din gumme svinder så betydeligt, at din protese ikke længere lægger stabilt. Gummer svinder dog på normalvis hele livet, men langsomt og gradvist. Der findes dog altid en løsning, hvis du føler at din tryklåsprotese ikke har den gode og tætte pasform, som den plejede at have. Du kan altid får lavet en rebasering.

●​Fastholdes af implantater – Hybridprotesens tryklåse klikkes fast på implantaterne, som er skruet fast i din kæbeknogle. Du skal ikke længere frygte at din protese falder ned eller løsner sig, når du smiler/griner højt, spiser eller taler. Disse tryklåse som sidder i helprotesen, kan med tiden blive løse. Når dette sker, kan man få strammet tryklåsene, så protesen igen sidder godt fast.

●​Ikke alle kan få implantater – Det er desværre ikke alle der kan få implantater. Det er tandlægen/kirurgen, som vurderer hvorvidt du kan få implantater eller ej. Hvis du ikke har nok knogle, har parodontose, knogleskørhed eller dårlig mundhygiejne, kan du højest sandsynligt ikke få sat implantater i din kæbeknogle. Det betyder, at du desværre må leve med en normal helprotese, da du derved ikke har mulighed for en hybridprotese.

●​Du bestemmer - Du kan i samarbejde med os designe dit eget smil ift. tandfarve, tandstørrelse, tandform, samt hvordan tænderne skal stå, når du smiler. Hvis du ønsker at få dit gamle smil tilbage, kan gamle billeder, hvor du smiler med dine egne naturlige tænder være til stor gavn, når vi skal konstruere dit smil.

●​Talen - Når du får en hybridprotese er det ikke altid, at din tale lyder som den plejer. Tungen har lidt mindre plads, og man skal derved lære at udtale visse ord igen. Der kan gå mellem 2-4 uger, før din tale lyder omtrent normal igen.

●​Allergi –Implantatprotesen kan laves i mere allergivenlige materialer, bl.a. guld, titanium, peek eller chrom cobolt.

●​Forbedret tyggefunktion – Da en tryklåsprotese sidder en del bedre fast, vil den også automatisk give dig en forbedret tyggefunktion, da den ikke kan vippe fra side til side når du tygger din mad eller vippe bagtil, når du skal bide noget over med fortænderne. Du skal altså hverken bruge din tid eller energi, på at lærer og styre din protese med kind-, tunge- og læbemusklerne. Dette betyder livskvalitet for mange mennesker.

●​Rengøring og vedligeholdelse - Den skal klikkes af og rengøres morgen og aften. Det samme gælder for implantaterne og gummerne, som også skal rengøres med en blød tandbørste. En tandprotese kan dog ikke få huller i tænderne, men der kan stadig sætte sig plak, tandsten og kaffe/the pletter på den, og en sådan uhygiejnisk protese kan føre til bl.a. svamp i munden. Vi anbefaler, at du får lavet et årligt eftersyn af din protese, da munden konstant ændrer sig, og vi derved har mulighed for at tilpasse din protese hen ad vejen. Hvis dette ikke bliver gjort, kan det medføre store skader på gummerne. Det kan bl.a. resultere i skadet implantat, løsnet implantat pga. betændelse, bevægelige gummer, knoglesvind, skader på tandkødet, svamp osv.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til vores behandlinger, er du velkommen til at kontakte mig igennem formularen.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vidste du at​...

​Jeg er en af de første og eneste tandteknikere i Danmark, som har været med i et podcast i USA? Podcastens omdrejningspunkt var, at værterne henvendte sig til de bedste tandteknikere i hele Danmark, for at snakke med dem om deres fagområde.

jeg samler på tilfredse kunder

Derfor skal du vælge mig som din tandtekniker

Herunder kan du se et udpluk af udtalelser fra glade og tilfredse kunder.

Jeg ser meget frem til også at hjælpe dig!

rating

Udtalelse 1

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 1

rating

Udtalelse 2

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 2

rating

Udtalelse 3

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 3

Tandtekniker Jens Duc Dao mange års erfaring med fremstilling og reparation af tandproteser.

Åbningstider​

Mandag – torsdag

08.00 – 16.00​

Fredag

08.00 – 15.30​

Weekend og helligdage

Lukket

Kontaktoplysninger

Jdd Dental ApS

Hyrdestræde 1, 6000 Kolding

Telefon: 50 45 49 66

E-mail: info@jdd-dental.dk