En delprotese der fastholdes af implantater, defineres som en tandprotese, der erstatter nogle af dine naturlige tænder, men aldrig dem alle sammen. I daglig tale bliver den både kaldt for en Hybrid protese, Tryklås protese, Implantat protese eller en aftagelig bro. Forskellen på en normal delprotese/unitor og en hybrid delprotese/unitor er, at den normale delprotese fastholdes med bøjler rundt om dine naturlige tænder, mens hybriden klikkes fast på implantater, og derved sidder bedre fast. Det betyder, at man i de fleste tilfælde kan undgå, at have synlige bøjler på sine tænder.

Hvad er implantater og hvad er fordelene?

Implantater er en slags skrue, som en tandlægekirurg skruer fast i din kæbeknogle, der hvor du mangler tænder. Den virker som en tryklås, for at opnå bedre fastholdelse af en protese i disse områder. Skruerne vil stikke lidt ud af din kæbeknogle/gumme, og det er her en hybridprotese kan klikkes på. Dette betyder, at din delprotese/unitor vil sidde meget bedre fast, end den normale delprotese, som kun fastholdes vha. bøjler.

Ved at få sat implantater i kæbeknoglen, kan du slippe for nogle eller alle de synlige bøjler på din delprotese, samt vil det formindske vipning af din protese, da der er meget mere fastholdelse og støtte fra implantaterne.

En Implantat/tryklås delprotese kan laves i både guld, titanium, chrom cobolt og peek. (Læs om de forskellige proteser, som du kan fastgøre på implantater. HER)

Skal du have trukket tænder ud?

Hvis du skal have trukket 2 eller flere tænder ud, laves der en tandudtrækningsprotese. Her er der en masse forhold vi skal tage hensyn til, da disse proteser i næsten alle tilfælde bliver isat straks efter tandudtrækningen. Tilvænningsperioden af protesen er derfor længere pga. de åbne sår efter tandudtrækningen, og der er oftest en del mere ømhed i den første måned, og derved også flere tilretninger(Læs mere om tandudtrækningsproteser).

Hvad kan du forvente af en Hybrid delprotese

●​Bedste løsning – Det er den bedste løsning, hvis man skal have en delprotese, og har et ønske om at den skal være æstetisk uden synlige bøjler og sidde godt fast i munden.

●​Tynd og let gane i overkæben – Metallet i ganen kan fremstilles meget tyndt ca. 0,8mm, sammenlignet med f.eks. en akrylgane som er ca. 2mm. Det har også en lav vægt, og det er derfor betydeligt mere behageligt at gå rundt med, da man ikke mærker protesen særligt meget ift. mange andre protesetyper.

●​Metalskellet - Den aftagelig bro/delprotesen bliver fremstillet på et metalskel, som kan laves af både guld, titanium, chrom cobolt og peek. På dette skelet skal der påsættes protesetænder samt implantatlåse, som klikkes fast på implantaterne.

●​Mindre knoglesvind – En hybridprotese fordeler tyggetrykket jævnt og kun lodret, da den hviler på tænderne og implantaterne. Dette betyder, at protesen skåner trykket på din gumme, og derfor mindsker at din gumme svinder ind.

●​Standser tænder i at flytte sig – Da protesen erstatter dine manglende tænder, vil den også automatisk holde dine egne naturlige tænder på deres plads, så de ikke rykker sig. Det er nemlig sådan, at hvis man mangler en tand, og man ikke får udfyldt dette mellemrum med evt. en protesetand, så er der en stor risiko for, at de 2 nabotænder vil begynde at rykke sig og prøve at lukke hullet. Dette kan gøre det umuligt at få plads til en protesetand.

●​Mad under protesen – Det er helt normalt, at lidt mad kan snige sig ind under din protese, især små kerner eller birkes. Dette kan desværre ikke undgås, da maden automatisk kommer rundt i hele munden, når du tygger og maser maden.

●​Tilvænning - Der er selvfølgelig altid en tilvænningsperiode med proteser, ligesom med mange andre ting. Du kan sammenligne det lidt med et par nye sko, i starten kan de gnave og irritere, men så snart du har gået dem til og fået dem justeret en smule, så lægger du med tiden knap nok mærke til, at du har dem på. Dog er en implantatprotese nemmere at vænne sig til, da konstruktionen på den er simpel og enkel, og fordi den sidder bedre fast end den normale delprotese.

●​Ændringer – Du skal være opmærksom på, at hvis du taber dig bare 500g eller mere, så vil det første sted du taber dig være ansigtet, dvs. gummen. Dette KAN have en indvirkning på hvordan din Unitor sidder. Når gummen svinder bare en smule ind, så vil protesen ikke længere have en perfekt pasform omkring din gumme. Dette er dog individuelt fra person til person, har vi erfaret. Oftest kræver det en del mere end 500g. før din gumme svinder så betydeligt, at din unitor ikke længere lægger stabilt. Gummer svinder dog på normalvis hele livet, men langsomt og gradvist. Der findes dog altid en løsning, hvis du føler at din unitor ikke har den gode og tætte pasform, som den plejede at have. Du kan altid får lavet en rebasering.

●​Ingen synlige bøjler – I mange tilfælde kan man lave en hybrid delprotese helt uden bøjler, da implantaterne tilbyder nok fastholdelse af protesen. Det betyder, at vi kan lave en mere kosmetisk protese, som blender lidt pænere ind mellem dine egne naturlige tænder. Det går dog an på din mund, hvor mange naturlige tænder der skal bevares, samt hvor mange implantater der skal sættes i.

●​Fastholdes af implantater – Delprotesens tryklåse klikkes fast på implantaterne, som er skruet fast i din kæbeknogle. Disse tryklåse som sidder i delprotesen, kan med tiden blive løse. Når dette sker, kan man få strammet tryklåsene, så protesen igen sidder godt fast.

●​Ikke alle kan få implantater – Det er desværre ikke alle der kan få implantater. Det er tandlægen/kirurgen, som vurderer hvorvidt du kan få implantater eller ej. Hvis du ikke har nok knogle, har parodontose, knogleskørhed eller dårlig mundhygiejne, kan du højest sandsynligt ikke få sat implantater i din kæbeknogle. Det betyder, at du desværre må leve med en normal helprotese, da du derved ikke har mulighed for en hybridprotese.

●​Du bestemmer - Du kan i samarbejde med os designe dit eget smil ift. tandfarve, tandstørrelse, tandform, samt hvordan tænderne skal stå, når du smiler. Hvis du ønsker at få dit gamle smil tilbage, kan gamle billeder, hvor du smiler med dine egne naturlige tænder være til stor gavn, når vi skal konstruere dit smil.

●​Talen - Når du får en Unitor er det ikke altid, at din tale lyder som den plejer. Tungen har mindre plads, og man skal derved lære at udtale visse ord igen. Der kan gå mellem 2-4 uger, før din tale lyder omtrent normal igen.

●​Allergi – Delprotesen kan laves i mere allergivenlige materialer, bl.a. guld, titanium, peek eller chrom cobolt.

●​Forbedret tyggefunktion – Da en tryklåsprotese sidder en del bedre fast, vil den også automatisk give dig en forbedret tyggefunktion, da den ikke vipper fra side til side når du tygger din mad eller vipper bagtil, når du skal bide noget over med fortænderne. Du skal altså hverken bruge din tid eller energi, på at lærer og styre din protese med kind-, tunge- og læbemusklerne.

●​Rengøring og vedligeholdelse - Den skal klikkes af og rengøres morgen og aften. Det samme gælder for implantaterne og gummerne, som også skal rengøres med en blød tandbørste. En tandprotese kan dog ikke få huller i tænderne, men der kan stadig sætte sig plak, tandsten og kaffe/the pletter på den, og en sådan uhygiejnisk protese kan føre til bl.a. svamp i munden. Vi anbefaler, at du får lavet et årligt eftersyn af din protese, da munden konstant ændrer sig, og vi derved har mulighed for at tilpasse din protese hen ad vejen. Hvis dette ikke bliver gjort, kan det medføre store skader på gummerne. Det kan bl.a. resultere i skadet implantat, løsnet implantat pga. betændelse, bevægelige gummer, knoglesvind, skader på tandkødet, svamp osv.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til vores behandlinger, er du velkommen til at kontakte mig igennem formularen.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vidste du at​...

​Jeg er en af de første og eneste tandteknikere i Danmark, som har været med i et podcast i USA? Podcastens omdrejningspunkt var, at værterne henvendte sig til de bedste tandteknikere i hele Danmark, for at snakke med dem om deres fagområde.

jeg samler på tilfredse kunder

Derfor skal du vælge mig som din tandtekniker

Herunder kan du se et udpluk af udtalelser fra glade og tilfredse kunder.

Jeg ser meget frem til også at hjælpe dig!

rating

Udtalelse 1

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 1

rating

Udtalelse 2

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 2

rating

Udtalelse 3

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit enam voluptatem accusantium doloremque laud alto antium, totam. Pellentesque habitant morbi.

- Navn 3

Tandtekniker Jens Duc Dao mange års erfaring med fremstilling og reparation af tandproteser.

Åbningstider​

Mandag – torsdag

08.00 – 16.00​

Fredag

08.00 – 15.30​

Weekend og helligdage

Lukket

Kontaktoplysninger

Jdd Dental ApS

Hyrdestræde 1, 6000 Kolding

Telefon: 50 45 49 66

E-mail: info@jdd-dental.dk